top of page

News From KerabosArt

Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKerabosArt

Ο σπουδαίος ρόλος των χρωμάτων στην ζωή μας


Για την σπουδαιότητα του ρόλου των χρωμάτων γενικότερα, παραθέτω την αναφορά που κάνει στο βιβλίο του

«Ο Ζωγράφος Ζαχαρίας»,ο Δρ. Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, πρώην Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού :


«Ο συμβολισμός και η μυστική δύναμη των χρωμάτων, δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί από τους ειδικούς μελετητές, αλλά και από κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο της εποχής μας. Ειδικές επιστημονικές μελέτες, συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στις μέρες μας, επεσήμαναν τον καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο των χρωμάτων όπως και τις ευεργετικές επιδράσεις που έχουν στον άνθρωπο.


Και είναι ευρέως γνωστό ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι στους πίνακές τους, όσο και εκείνα που μας περιβάλλουν και προτιμώνται από το σημερινό άνθρωπο, στην καθημερινή του ζωή, μαρτυρούν όχι μόνο την διάθεση και τον ψυχικό κόσμο του ζωγράφου κατά την ώρα της δημιουργίας του έργου, αλλά σκιαγραφούν αναμφισβήτητα και τους ανθρώπινους χαρακτήρες, ανάλογα με το χρωματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και εργάζονται. Η επιστημονική έρευνα εξάλλου απέδειξε, ότι και το λευκό χρώμα του ηλίου είναι θρεπτικό συστατικό και είναι απαραίτητο για την κατάλληλη διέγερση, του ενδοκρινικού μας συστήματος.


Ειδικότερα, τα χρώματα από οπουδήποτε και να προέρχονται ή και με οποιοδήποτε τρόπο χρησιμοποιούνται, επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή στο σύνολό της, ενεργοποιούν αισθήματα, κατευνάζουν και ανακουφίζουν από πόνους και θεραπεύουν αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η εκάστοτε δηλαδή χρωματική απόχρωση που χρησιμοποιούμε ή αποφεύγουμε, λειτουργεί σαν ένας αποκωδικοποιητής των ψυχικών μας διαθέσεων, σαν ένας προάγγελος επικοινωνίας με το περιβάλλον μας αφού η έρευνα απέδειξε ότι εκπέμπει υψηλές ή χαμηλές δονήσεις υποβοηθώντας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ευεξίας.

Λέγεται ακόμα, ότι τα χρώματα εμπνέουν και προκαλούν ψυχική ανάταση, βοηθούν στην απάλειψη παθογόνων αιτίων, αποβλέπουν στην εξουδετέρωση του στρες και αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού, για τη διατήρηση όλων των επιμέρους σωματικών λειτουργιών σε φυσιολογικά επίπεδα, αφήνοντας την ομορφιά τους να εισχωρήσει μέσα μας…………….»


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page